En intressant anekdot om Brämhults juice

”Hur många här är det som dricker Brämhults juice?” fick vi frågan under en introduktion i klinisk mikrobiologi vid Uppsala universitet. En liten skara studenter räckte upp handen, jag själv inkluderad.

Enligt Åsa Melhus, överläkare och docent i klinisk mikrobiologi vid Uppsala universitet, kan man i Brämhults juice finna bakterien Rahnella aquatilis och andra bakterier fenotypiskt mest relaterade till genuset Pantoea. Drycken inhandlades och utodlades på platta. Som kontroll gjordes experimentet om, och även på kranvatten samt pastöriserad apelsinjuice. Resultatet visade att juicen innehöll väldigt många bakterier. R. Aquatilis är en växt som kan ge upphov till bakteriemi, sepsis, sår- luftvägs- och urininfektioner hos personer med nedsatt immunförsvar. Melhus sa även att att dricka Brämhults juice kan likställas med att äta avföring. Avföring! Alla studenter blev väl helt förskräckta och jag undrar hur många av de som hade räckt upp handen sedan tänkte ”efter det här kommer jag aldrig mer dricka Brämhults”. Själv tar jag det med en nypa salt, som en intressant anekdot,  och hittar jag Brämhults i en container är det även i fortsättningen ett dunderfynd. Hittar jag schyssta apelsiner är det förstås ännu bättre.

Annonser

One response to this post.

  1. Posted by Dumpstermorsan & Spanaren on 2011/03/11 at 17:27

    Själv har jag 1 gång blivit misstänkt dålig av Brämhults morotsjos. Jag fortsätter att äta & dricka det jag brukar, mitt närmsta exempel för att kroppen klarar det den är van vid är min 70+dumpstervän som ibland äter rå lever & rå köttfärs & annat jag aldrig skulle komma på att stoppa i mig. Tack för intressant fakta / Dumpstermorsan

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: