Konsumera smart: världens bästa uppfinning för kvinnor

(Till alla som har mens :D)

Om du inte redan har en så kanske det är på tiden att investera lite pengar i den här otroligt smarta uppfinningen: menskoppen!

Jag har använt menskopp sedan 2007. Första gången jag använde den var jag på resande fot. Eftersom jag visste att jag skulle vara borta i några månader ville jag såklart slippa köpa och bära med mej mensskydd. Jag minns inte hur jag hade hört talas om den, kanske från någon bekant på nätet, men jag köpte i alla fall en och jag fick den på posten nån vecka innan jag skulle åka. Jag provade den på toaletten på centralstationen i Malmö och var lite smått nervös. Men det gick bra. Det enda som behövdes göras var att klippa av en bit av skaftet som skavde lite. Det kan vara lite meckigt i början av användningen, men sen vänjer man sej vid hur man ska sätta in och ta ut den. Till slut märker man inte ens att man har den.

Jag tycker det är väldigt fräscht, jämfört med t.ex. bindor och behöver aldrig oroa mej för att det ska läcka. Man tömmer mensblodet i toaletten, sköljer ur och tvättar den med tvål innan man sätter in den igen. Först viker man den så att den går att föra in, sedan släpper man taget om den så att den vecklar ut sej, eller så kan man också vrida på den lite grann. Har man inte rinnande vatten bredvid toan, som det ibland kan vara på offentliga toaletter så funkar det också att torka ur den med toalettpapper. Efter cykelns slut rekommenderas att man kokar den.

Skillnaden från en tampong är att den samlar upp blodet istället för att suga upp det. Den samlar upp 15-30 ml, beroende på vilken storlek på menskoppen man har (de flesta kvinnor har en blödning på 20-30 ml per menstruation). Den riskerar inte heller att torka ut slemhinnorna.

När jag var yngre hade jag en smärre skräck för tamponger. De gjorde ont, skavde och var minst sagt obehagliga att sätta in. Och så den där jäkla tråden som hängde ner mellan benen. Och sen när man skulle ta ut den hade man ju ibland ingen papperskorg i närheten! Och inte kunde man spola ner den i toan, för hur pinsamt skulle det inte bli om det blev stopp! För att inte tala om när man väl hade mens så var man alltid tvungen att ha med sej sina tamponger eller bindor om man skulle nånstans.

Jag önskar jag hade upptäckt den tidigare i min ungdom, då hade jag sluppit alla morgnar med blod på lakanen som till och med hamnat på madrassen ibland och man hade aldrig behövt tacka nej till att gå och bada på grund av att man haft mens.

Fördelar:

 • Miljövänlig – eftersom den återanvänds varje gång finns det inget som måste kastas i papperskorgen
 • Billig – du behöver aldrig mer köpa bindor/tamponger!
 • Man kan bada med den
 • Underlivets naturliga fukt sugs inte upp av den
 • Minskar risken för TSS och svamp i underlivet
 • Inga läckage!
 • Kan sitta i mycket längre än en tampong
 • Kan hålla upp till 10 år
 • Bekväm – du känner inte ens att du har den

Nackdelar:

 • Det kan ta några cykler innan man vänjer sej
 • Om man inte klipper till skaftet så kan den skava
 • Blir missfärgad efter ett tag (men kanske löser sej om man är noga med att koka den?)

Som slutkläm kan jag säga att fördelarna lätt överväger nackdelarna. Det finns ingen bra anledning till att inte skaffa en, det handlar nog bara om ovana. När man väl vant sej är det lätt som en plätt

Det finns flera olika tillverkare på menskoppen. Själv har jag en Diva Cup. Den finns att beställa från Ekogarderoben. De säljer även Lunette Menskopp. Gryningen på Folkungagatan i Stockholm säljer Mooncup. Finns dessutom en hel drös med andra webshoppar på nätet som säljer menskoppar, bara att googla!

Annonser

4 responses to this post.

 1. Posted by ida on 2012/02/03 at 19:35

  Bra inlägg! :):) Jag har funderat på att köpa en men det har liksom inte blivit av. Rädd att det ska skava och göra ont att sätta in den. Kanske borde ge den en chans ändå, det känns faktiskt jävligt slösigt att använda massa bindor och tamponger en gång och sen slänga.

  Svara

  • Det tycker jag definitivt att du ska göra! Det minsta man kan göra är att de den en chans. 🙂 Som sagt, i början kan det kännas lite ovant, men man vänjer sej! Viktigt är bara att man klipper bort skaftet en bit om det skaver. Lycka till!

   Svara

 2. Posted by Dumpstermorsan & Spanaren on 2012/02/04 at 1:38

  Jag har använt menskopp sen 2008 & den är toppen. Fick tipset av spanaren. Men, det kan visst läcka om man blöder så mycket som jag gör… Fast av nån konstig anledning sover jag rätt lätt de dagar jag har mens & kan kolla när man ändå vaknar & går på toa. Man slipper det äckliga varma ”rinnet” & jag har inte haft svamp/skav i underlivet sen jag började med menskopp. Funkar alldeles utmärkt med vanliga trosor.

  Svara

 3. Posted by Noomi on 2013/01/18 at 0:06

  Jag älskar min menskopp! Räknade snabbt ut att det tilll hösten använt kopp i 10 år och har ingen tanke på att återgå till bindor eller tamponger. Dock använder jag tygbindor ibland, till exempel om jag tror att jag mensen ska komma under natten.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: