Containerdykning för nybörjare

Om man ställer containern lutad mot locket är det lättare att nå ner

Var?

Det kan vara svårt att hitta ett bra ställe, eller ett ställe över huvud taget då de flesta affärer har sina containrar inlåsta eller slänger sina sopor i kompressorer. Ett bra sätt att hitta ställen kan vara att söka efter butiker på deras hemsidor, typ ICA, Coop, Lidl, Netto, Hemköp, City Gross, Willys, Matrebellerna etc. Placera sedan ut dem på någon typ av karta, till exempel lokaldelen, gula sidorna, cykelkarta. Det bästa vore självklart att hitta nåt ställe i närheten av där man bor, så slipper man åka långt. En cykel utrustad med korgar/fraktcykel är ett bra transportmedel förutsatt att stället ligger inom cykelavstånd, annars fungerar kollektiva transportmedel. Ibland kan det dock vara värt att åka lite längre, till ett ställe som brukar ha mat utöver det vanliga.

När?

Den bästa tiden att dyka brukar vanligtvis vara cirka en timme efter stängningsdags, men vill man undvika att stöta på folk kan det vara bra att dyka ännu senare. Är det folk i närheten, vänta tills de har gått därifrån så slipper du onödiga konfrontationer t.ex. Tidiga morgnar går också bra, såvida det inte är stor ruljans på stället, då riskerar man att andra dykare redan hunnit före och tagit den bästa maten.

Om du regelbundet går till samma ställe – försök ha koll på tömningsdagar så vet du när det är mest troligt att containern inte är tom. Söndagsnätter är t.ex. en bra dag att dumpstra då tömning inte sker under helgen. Vissa butiker har tömningsdagar två gånger i veckan, kanske måndag och fredag, andra har bara en dag.

Vad?

Vissa containerdykare brukar använda handskar, då det ibland kan bli väldigt äckligt att rota i containern, men det är dock ganska individuellt. Annars kan det vara bra att ha med sej handduk och vatten/en liten och behändig flaska handsprit. Latexhandskar i passande storlek är att föredra då de inte glider ner lika lätt som plasthandskar som bara finns i en storlek. Ta på kläder och skor du inte är rädd om, även om man för det mesta inte hoppar ner i en container kan man bli rätt smutsig om ärmar och magparti när man lutar sej ner. Ta också med någon slags ficklampa, en pannlampa är att rekommendera då den lämnar händerna fria. Plastpåsar/ryggsäck/DraMaten bör man givetvis ta med sej för att få med sej fångsten hem. Ibland kan man hitta påsar på plats men det är nog bäst att inte chansa. Var medveten om att det kan finnas glasskärvor i containrarna, och rota inte igenom en sopsäck i onödan. Butiker har oftast särskilda säckar för sopor från personalrummet, om man klämmer på säcken kan man oftast ana vad det är för slags innehåll.

Etikett?

När du är klar – städa upp efter dej! Lämna inga spår som tyder på att någon har varit där. Undvik att riva sönder sopsäckar, och om du då måste för att det är helt omöjligt att knyta upp den där säcken, lägg den sedan längst ner i containern så att den inte syns. Ta inte mer mat än vad du behöver, det finns säkert andra som går till samma ställe. Finns det annat skräp i runtomkring släng det också och lämna stället i bättre skick än vad det var när du kom dit.

Väl hemma – tvätta fångsten och skär bort eventuella delar som är dåliga på t.ex. frukt, grönsaker, ost. Oftast får man chansa lite när man står vid containern, kanske nåt ser bra ut just där men väl hemma så var det inte det ändå. Hemma kan man sortera ut det man vill ha i lugn och ro. Mjölkprodukter har oftast en mycket längre hållbarhet än bäst före-datumet om förpackningen är obruten, så använd sinnena!

Annonser

4 responses to this post.

 1. Posted by Martina on 2011/03/27 at 6:47

  Hej! Jag e helt nybörjare men vill väldigt gärna starta m ”matåtervinning”. Om du vill får du gärna maila. behöver lite pepp och tips!

  Martina, martinasmultron@spray.se

  Svara

 2. Posted by Dumpstermorsan & Spanaren on 2011/03/27 at 17:35

  Martina, det enda jag kan komma på som möjligen Dumpstergrrl glömt nämna är att lätta mjölkprodukter har betydligt kortare hållbarhet än feta. Lycka till ! / Dumpstermorsan

  Svara

 3. Posted by wilmer on 2012/04/29 at 22:43

  Hej 🙂

  kan ni ge ett tipps på var det finns nära liljeholmen?
  jag har letat men hittar inget!
  tack för en super cool hemsida 😀 🙂

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: